Facebook Google+ Twitter

Do USA bez víza aneb jak si zařídit cestovní registraci ESTA

Chcete vycestovat do Spojených států na dobu nepřekračující 90 dní? V tom případě můžete v rámci programu Visa Waiver Program vyrazit i bez víza. Budete si však muset vyřídit cestovní registraci ESTA, a to ještě předtím,  než nastoupíte do dopravního prostředku směřujícího k břehům Nového světa.

 

Jak na to?

Ještě než se pustíte bujarého plánování výletu do Ameriky a vyplňování cestovní registrace, raději se ujistěte, že splňujete všech 5 následujících podmínek. Pokud ne, nemůžete do USA vycestovat v rámci výše zmíněného programu Visa Wainer Program.

  1. Jste občanem ČR nebo jedné z 36, která má s USA bezvízový styk
    (Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie)
  2. Vlastníte biometrický pas
  3. Plánujete v USA služební cestu, přestup nebo cestujete jako turista
  4. V USA se nezdržíte déle než 90 dnů
  5. Již máte zakoupenou zpáteční letenku z USA, abyste prokázali bod 4)

  

Poplatek za ESTA

Počítejte s tím, že za cestovní registraci ESTA zaplatíte. Od 8.9. 2010 je registrace zpoplatněna částkou 14 USD. Ta se skládá z poplatku za zpracování žádosti (4 USD) a z poplatku za schválení žádosti (10 USD). Pokud bude vaše žádost zamítnuta, uhradíte pouze poplatek 4 USD za zpracování.

 

Postup vyřízení ESTA

Máte biometrický pas? Výborně, nyní se můžeme pustit do samotného vyřízení registrace.

  1. Navštivte web https://esta.cbp.dhs.gov/, kde můžete žádost rovnou vyplnit. Registraci však vyplňujte bez diakritiky, povinné jsou všechny kolonky označené červenou hvězdičkou. Registraci je nutné vytvořit také dětem na vlastní biometrický pas, přestože cestují s rodiči.
  2. Žádost může být podána kdykoliv před cestou do USA, nicméně doporučuje se registrovat se nejpozději 72 hodin před samotnou cestou
  3. Při registraci budete požádáni o vyplnění jména, data narození a informace o pasu. Dále bude nutné zadat odpovědi na otázky vztahující se k nakažlivým chorobám, trestního stíhání nebo ohledně zamítnutí předešlých žádostí o vízum či deportace. Dotazy na číslo letu či adresu pobytu v USA zodpovídat nemusíte, jsou dobrovolné.
  4. Po vyplnění žádosti dostanete do 72 hodin vyrozumění. Toto vyrozumění uvidíte přímo na stránkách ESTA, neočekávejte žádný email:

 

  • Registrace odsouhlasena znamená, že můžete do USA vycestovat bez víz. Stránku s odsouhlasením si raději vytiskněte a vezměte s sebou v den odletu. Nezapomeňte si také zakoupit zpáteční letenku.
  • Cesta nepovolena znamená, že do USA nemůžete vycestovat bez víza. Můžete si však na velvyslanectví USA o vízum zažádat.
  1. Odsouhlasená žádost je platná po dobu dvou let a vztahuje se vždy k vašemu číslu pasu. Pokud vám tedy platnost pasu vyprší dříve, bude nutné znovu vyplnit registraci ESTA. Platnost registrace také pozbývá platnosti při změně jména nebo občanství.
  2. Po dobu platnosti registrace můžete do USA cestovat opakovaně. Případné změny cestovních plánů můžete upravit opět na stránkách https://esta.cbp.dhs.gov/ prostřednictvím volby "aktualizovat" nebo "zjistit stav".

 

Celní deklarace - poslední byrokratický krok před cílem

Pokud se vám podařilo úspěšně vyřídit cestovní registraci ESTA nebo vízum, čeká vás všechny poslední byrokratický krok. Všichni cestující směřující do USA totiž musí vyplnit formulář Celní deklarace. Tento formulář obdržíte od personálu na palubě dopravního prostředku. Jak formulář vypadá a jak ho vyplnit najdete na adrese http://photos.state.gov/libraries/czech-republic/119398/Documents/FormCBP-6095.pdf

 

Související články:

Postup při vyřízení víza do USA

 

Sdílet:


comments powered by Disqus